Klopsiki: do miski wrzucamy mięso mielone z indyka z warzywami, dodajemy jajko, przyprawy oraz
bułkę tartą ( tutaj ilość jest zależna od wilgotności mięsa) po czym dokładnie mieszamy wszystkie
składniki. Formujemy średniej wielkości klopsy i wrzucamy je do gotującej się wody z kostką rosołową
na około 20 minut.
Kiedy klopsiki się gotują możemy przygotować sos. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę
oraz czosnek (aż cebula się zeszkli) po czym dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Całość
smażymy aż pieczarki puszczą soki, które następnie musimy odparować, gdy to nastąpi dodajemy
śmietankę – doprawiamy. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody i wrzucamy do sosu i dajemy im się
chwilę w tym sosie poddusić. Nakładamy na talerz (sos idealnie komponuje się z ryżem) całość
posypujemy świeżą natką pietruszki.
Wielkopolski Indyk
Wielkopolski Indyk jest firmą rodzinną o bogatych tradycjach w dziedzinie produkcji żywności. Początki firmy sięgają 1967 roku, w którym Alfred Glinkowski rozpoczął produkcję drobiarską. Lata 80 - te przyniosły dynamiczny rozwój, a do zarządzania firmą włączyli się synowie: Włodzimierz, Zbigniew, Henryk oraz Grzegorz.