Gotowane Klopsiki

Składniki:
Mięso na kotlety z indyka z warzywami 350g
1 jajko
3/4 łyżki bułki tartej
1x kostka rosołowa
sól, pieprz do smaku
 
Sos:
10-15 pieczarek
500 ml śmietanki 30%
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
masło
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Klopsiki
Klopsiki: do miski wrzucamy mięso mielone z indyka z warzywami, dodajemy jajko, przyprawy oraz
bułkę tartą ( tutaj ilość jest zależna od wilgotności mięsa) po czym dokładnie mieszamy wszystkie
składniki. Formujemy średniej wielkości klopsy i wrzucamy je do gotującej się wody z kostką rosołową
na około 20 minut.
Kiedy klopsiki się gotują możemy przygotować sos. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę
oraz czosnek (aż cebula się zeszkli) po czym dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Całość
smażymy aż pieczarki puszczą soki, które następnie musimy odparować, gdy to nastąpi dodajemy
śmietankę – doprawiamy. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody i wrzucamy do sosu i dajemy im się
chwilę w tym sosie poddusić. Nakładamy na talerz (sos idealnie komponuje się z ryżem) całość
posypujemy świeżą natką pietruszki.

Wielkopolski Indyk

Wielkopolski Indyk jest firmą rodzinną o bogatych tradycjach w dziedzinie produkcji żywności. Początki firmy sięgają 1967 roku, w którym Alfred Glinkowski rozpoczął produkcję drobiarską. Lata 80 - te przyniosły dynamiczny rozwój, a do zarządzania firmą włączyli się synowie: Włodzimierz, Zbigniew, Henryk oraz Grzegorz.

Sekretariat / Księgowość / Kadry

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 04
+48 61 893 03 07

Dział Handlowy

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 10 (Świeże)
sprzedaz@wielkopolski-indyk.pl +48 61 893 03 27 (Przetworzone)