Lasagne

Skladniki:


Sos bolonski:
2 opakowania miesa z warzywami
1 cebula
2 zabki czosnku
1 butelka passaty pomidorowej (700 ml)
3 lyzki oleju rzepakowego
Przyprawy: 1 lyzeczka papryki slodkiej, szczypta chilli, 1 lyzeczka przyprawa pomidor-bazylia-czosnek, 1 lyzeczka ziol prowansalskich


Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki masła
Szczypta gałki muszkatołowej

Makaron do lasagne
Ser mozzarella (lub parmezan)

Lasagne

Sposób wykonania:
Podsmaż posiekana cebule i czosnek na łyżce oleju, po chwili dodaj pozostałe dwie łyżki oleju i dodaj mięso. Całość podsmaż na średnim ogniu, po około 5 minutach dodaj passate. Całość przypraw wymienionymi w składnikach przyprawami, wymieszaj. Przykryj pokrywka, zmniejsz moc palnika i zostaw na minimum 20 min od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie podgotuj makaron (przez około 5 minut). Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku umieść masło, dodaj mąkę, podsmażaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (uważaj, by nie przypalić). Następnie powoli dodawaj mleko cały czas mieszając. Gotuj, ciągle mieszając, do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij z palnika. Przypraw sola, pieprzem oraz szczypta gałki muszkatołowej. Na dnie naczynia żaroodpornego umieść sos beszamelowy, Następnie układaj warstwy: makaron, sos boloński, sos beszamelowy oraz ser. Ostatnia warstwa powinna składać się z sosu beszamelowego oraz sera. Piecz ok 45 min w 170°C.

Wielkopolski Indyk

Wielkopolski Indyk jest firmą rodzinną o bogatych tradycjach w dziedzinie produkcji żywności. Początki firmy sięgają 1967 roku, w którym Alfred Glinkowski rozpoczął produkcję drobiarską. Lata 80 - te przyniosły dynamiczny rozwój, a do zarządzania firmą włączyli się synowie: Włodzimierz, Zbigniew, Henryk oraz Grzegorz.

Sekretariat / Księgowość / Kadry

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 04
+48 61 893 03 07

Dział Handlowy

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 10 (Świeże)
sprzedaz@wielkopolski-indyk.pl +48 61 893 03 27 (Przetworzone)