Firma Wielkopolski Indyk powstała z inicjatywy Alfreda Glinkowskiego w 1967 r., który rozwijając ją przez lata, wprowadził swoich potomków w tajniki produkcji najlepszej jakości drobiu. Wielki rozwój przedsiębiorstwa przypadł na lata 80. XX w., kiedy to synowie założyciela z zaangażowaniem pracowali na sukces. Dziś rodzinna firma słynie z produkcji najwyższej jakości mięsa z indyka.
Do 2004 r. zakład produkcyjny mieścił się na wiejskich terenach w Dymaczewie Starym. Wielki rozkwit firmy i potrzeba zwiększenia zaspokojenia rynku spowodowała, że produkcję przeniesiono do większego zakładu. Na miejsce budowy nowej siedziby wybrano niewielką malowniczą wieś Bolesławiec, graniczącą z Wielkopolskim Parkiem Narodowym. Wybór miejsca nie jest przypadkowy. Niezwykle ważne dla firmy jest to, by produkcja odbywała się w czystym regionie, z dala od wielkich aglomeracji. Jednocześnie właściciele firmy pamiętają o tym, by dbać o środowisko. Zakład posiada własną oczyszczalnię, dzięki której chronione jest najbliższe otoczenie.
Jaka jest jakość produktów od Wielkopolskiego Indyka? Stawiamy sobie za cel, by nasze produkty kojarzone były z najwyższą jakością. Chcemy, aby nasza marka w świadomości klientów istniała jako ta, która oferuje produkty zawierające 100% mięsa z indyka. Dbamy o to, żeby objąć pełną opieką hodowlę drobiu. Chów nadzorujemy od jednodniowego indyka i obejmujemy kontrolą cały proces produkcji. Nasze produkty są bezglutenowe, większość z nich pozbawiona jest glutaminianów i alergenów. Naszą jakość potwierdzają spełniane normy IFS i BRC (międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności).
Każdy detal prowadzonej przez nas działalności prowadzi do budowania wizerunku firmy o bogatych tradycjach w produkcji najwyższej jakości drobiu. Wypracowana przez dekady wysoka kultura pracy, zebrane doświadczenie i jakość produktu czynią z nas wiarygodnego partnera, a marka Wielkopolski Indyk gwarantuje satysfakcję konsumentów.