Potrawka z warzywami w sosie curry podana z ryżem

Składniki:

 

Paczka mięsa na kotlety z indyk z warzywami 350g

Pasta curry lub przyprawa sypka curry

300ml wywaru rosołowego

mieszanka warzyw chińskich mrożonka 500-700g

dodatkowo można dodać ulubione warzywa (mieszanka mrożonych warzyw mała marchewka, brokuł, kalafior)

200ml mleczko kokosowe

100ml śmietanka 18%

1-2 łyżki mąki

sól, pieprz dla ostrości można dodać na mięso chilli pieprz cayenne

2-3 woreczki białego ryżu

Sposób przyrządzenia

Mięso delikatnie rozdrobnić na patelni na mniejsze dość równe kawałki, usmażyć dodając pieprzu i odrobinę soli (jeżeli chcemy pikantnie dodajemy pieprz ceyenne) dodajemy przyprawę curry oraz 300ml wywaru rosołowego, mleczko kokosowe, śmietankę (można połączyć śmietankę z odrobiną mąki w celu zagęszczenia sosu). Mieszankę chińską warzyw przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osobnym naczyniu lub na patelni.

Do gotowego sosu curry wraz z mięsem dodajemy warzywa, dodatkowo możemy ugotować mieszankę ulubionych warzyw z małą marchewką, brokułem oraz kalafiorem i dodać do potrawki.

Gotujemy ryż i podajemy wraz z potrawką.

 

Wielkopolski Indyk

Wielkopolski Indyk jest firmą rodzinną o bogatych tradycjach w dziedzinie produkcji żywności. Początki firmy sięgają 1967 roku, w którym Alfred Glinkowski rozpoczął produkcję drobiarską. Lata 80 - te przyniosły dynamiczny rozwój, a do zarządzania firmą włączyli się synowie: Włodzimierz, Zbigniew, Henryk oraz Grzegorz.

Sekretariat / Księgowość / Kadry

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 04
+48 61 893 03 07

Dział Handlowy

Wielkopolski Indyk,
Bolesławiec 12A, 62-050 Mosina
+48 61 893 03 10 (Świeże)
sprzedaz@wielkopolski-indyk.pl +48 61 893 03 27 (Przetworzone)