Polityka kultury jakości i bezpieczeństwa żywności |
Data wydania: | 03.04.2024 |
Wersja: | 3 |
Podzielane postawy, wartości oraz przekonania wobec zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktu żywnościowego, na co dzień demonstrowane w firmie Wielkopolski Indyk Sp. z o.o.
- Zaangażowanie kierownictwa wyrażaniem osobistego zainteresowania i troski o bezpieczeństwo żywności, przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego oraz zasad zrównoważonego rozwoju, a także traktowanie spraw bezpieczeństwa żywności z taką samą uwagą jak osiąganie efektów ekonomicznych przedsiębiorstwa, właściwe i odpowiednie umiejscowienie Zespołu Bezpieczeństwa Żywności w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa. Dostępność wystarczających zasobów do zapewnienia bezpiecznego i higienicznego obchodzenia się z żywnością.a) zapewnienie jasnego określenia ról i zakresu odpowiedzialności w ramach każdej działalności przedsiębiorstwa spożywczego;
b)utrzymanie integralności systemu higieny żywności podczas planowania i wdrażania zmian;
c) sprawdzanie, czy kontrole są przeprowadzane terminowo i skutecznie, a dokumentacja jest aktualna;
d) zapewnienie odpowiednich szkoleń i nadzoru dla personelu;
e) zapewnienie zgodności z odpowiednimi wymogami regulacyjnymi;
f) zachęcanie przedsiębiorstw do ciągłego doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, w stosownych przypadkach z uwzględnieniem postępu naukowego, technologicznego i najlepszych praktyk - Otwarta i szczera komunikacja między wszystkimi poziomami struktury organizacyjnej, dotyczy w szczególności pełnej i systematycznej informacji nt. sytuacji panującej w organizacji, zmianach i celach, oraz zgłaszania wszystkich problemów dotyczących bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem ustawy o ochronie sygnalistów.
- Zaangażowanie pracowników – udział pracowników w zgłaszaniu problemów dotyczących bezpieczeństwa żywności, udział w podejmowanych inicjatywach i decyzjach, wprowadzenie systemu konsultacji pracowniczych w sprawach bezpieczeństwa żywności. Wiodąca rola w zakresie produkcji bezpiecznej żywności i angażowania wszystkich pracowników w praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Edukacja z zakresu bezpieczeństwa żywności – nie sprowadzająca się tylko i wyłącznie do obligatoryjnych szkoleń z tej dziedziny ale praktyczne sprawdzanie przestrzegania zasad higieny na stanowiskach pracy i pełne informowanie o zagrożeniach zdrowotnych występujących w procesie technologicznym. Świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności oraz znaczenia bezpieczeństwa i higieny żywności wśród wszystkich pracowników przedsiębiorstwa.
- Analiza niezgodności – zgłaszanie przez pracowników wszystkich niezgodności mogących być przyczyną zagrożeń bezpieczeństwa żywności, systematyczne dokonywanie analizy ich przyczyn i podejmowanie skutecznych działań korygujących
- Motywowanie pracowników – motywacja wewnętrzna oparta o wzorce i komunikację, promowanie zachowań będących dowodem przestrzegania zasad higieny oraz wyróżnianie tych pracowników, którzy angażują się w doskonalenie bezpieczeństwa żywności.
- Współpraca między pracownikami – wytworzenie atmosfery sprzyjającej zrozumieniu i zaufaniu ścisłego kierownictwa z pracownikami, a także między poszczególnymi poziomami struktury organizacyjnej w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Otwarta i jasna komunikacja między wszystkimi pracownikami w przedsiębiorstwie, w ramach danego działania i między kolejnymi działaniami, w tym informowanie o odstępstwach i oczekiwaniach.