Polityka kultury jakości i bezpieczeństwa żywności

Data wydania: 03.04.2024
Wersja: 3

 

Podzielane postawy, wartości oraz przekonania wobec zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktu żywnościowego, na co dzień demonstrowane w firmie Wielkopolski Indyk Sp. z o.o.

  1. Zaangażowanie kierownictwa wyrażaniem osobistego zainteresowania i troski o bezpieczeństwo żywności, przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego oraz zasad zrównoważonego rozwoju, a także traktowanie spraw bezpieczeństwa żywności z taką samą uwagą jak osiąganie efektów ekonomicznych przedsiębiorstwa, właściwe i odpowiednie umiejscowienie Zespołu Bezpieczeństwa Żywności w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa. Dostępność wystarczających zasobów do zapewnienia bezpiecznego i higienicznego obchodzenia się z żywnością.a) zapewnienie jasnego określenia ról i zakresu odpowiedzialności w ramach każdej działalności przedsiębiorstwa spożywczego;
    b)utrzymanie integralności systemu higieny żywności podczas planowania i wdrażania zmian;
    c) sprawdzanie, czy kontrole są przeprowadzane terminowo i skutecznie, a dokumentacja jest aktualna;
    d) zapewnienie odpowiednich szkoleń i nadzoru dla personelu;
    e) zapewnienie zgodności z odpowiednimi wymogami regulacyjnymi;
    f) zachęcanie przedsiębiorstw do ciągłego doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, w stosownych przypadkach z uwzględnieniem postępu naukowego, technologicznego i najlepszych praktyk
  2. Otwarta i szczera komunikacja między wszystkimi poziomami struktury organizacyjnej, dotyczy w szczególności pełnej i systematycznej informacji nt. sytuacji panującej w organizacji, zmianach i celach, oraz zgłaszania wszystkich problemów dotyczących bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem ustawy o ochronie sygnalistów.
  3. Zaangażowanie pracowników – udział pracowników w zgłaszaniu problemów dotyczących bezpieczeństwa żywności, udział w podejmowanych inicjatywach i decyzjach, wprowadzenie systemu konsultacji pracowniczych w sprawach bezpieczeństwa żywności. Wiodąca rola w zakresie produkcji bezpiecznej żywności i angażowania wszystkich pracowników w praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  4. Edukacja z zakresu bezpieczeństwa żywności – nie sprowadzająca się tylko i wyłącznie do obligatoryjnych szkoleń z tej dziedziny ale praktyczne sprawdzanie przestrzegania zasad higieny na stanowiskach pracy i pełne informowanie o zagrożeniach zdrowotnych występujących w procesie technologicznym. Świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności oraz znaczenia bezpieczeństwa i higieny żywności wśród wszystkich pracowników przedsiębiorstwa.
  5. Analiza niezgodności – zgłaszanie przez pracowników wszystkich niezgodności mogących być przyczyną zagrożeń bezpieczeństwa żywności, systematyczne dokonywanie  analizy ich przyczyn i podejmowanie skutecznych  działań korygujących
  6. Motywowanie pracowników – motywacja wewnętrzna oparta o wzorce i komunikację,  promowanie zachowań będących dowodem przestrzegania zasad higieny oraz wyróżnianie tych pracowników, którzy angażują się w doskonalenie bezpieczeństwa żywności.
  7. Współpraca między pracownikami – wytworzenie atmosfery sprzyjającej zrozumieniu i zaufaniu ścisłego kierownictwa z pracownikami, a także między poszczególnymi poziomami struktury organizacyjnej w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Otwarta i jasna komunikacja między wszystkimi pracownikami w przedsiębiorstwie, w ramach danego działania i między kolejnymi działaniami, w tym informowanie o odstępstwach i oczekiwaniach.