POLITYKA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

Data wydania: 19.07.2024 r.
Wersja: 6

 

Misją działania firmy „Wielkopolski Indyk”  Sp. z o.o. jest  ubój i rozbiór drobiu rzeźnego oraz dostarczanie mięsa drobiowego, zgodnie z wymaganiami klienta i przepisów prawnych oraz z zasadami zrównoważonego rozwoju (ESG). Wszystkie produkty sprzedajemy o wysokiej jakości przy zachowaniu konkurencyjnej ceny w celu spełnienia wymagań i oczekiwań klientów.

Funkcjonowanie zakładu w oparciu o ciągle doskonalony systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami standardu IFS ma na celu wzrost zaufania klientów.

Mając na uwadze, iż istnienie naszej firmy zależy od satysfakcji naszych Klientów, wyznaczamy sobie cel strategiczny naszej organizacji: zobowiązanie do produkcji świeżego mięsa i wyrobów mięsnych bezpiecznych dla zdrowia konsumenta, o stabilnej i powtarzalnej jakości, autentycznych i legalnych.

Bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych wyrobów zapewniamy przestrzegając zasad Kultury Bezpieczeństwa Żywności, Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz poprzez systematyczne analizowanie zagrożeń zdrowotnych i monitorowanie Krytycznych Punków Kontroli od przyjęcia żywca do dostarczenia wyrobu do klienta. Skuteczność systemu HACCP podlega okresowej weryfikacji i walidacji.

Politykę jakości i bezpieczeństwa żywności zamierzamy realizować także poprzez wytyczenie celów rozwojowych dla organizacji:

  • Postępowanie w biznesie w oparciu o etyczne zasady określone w Polityce etycznej zakładu
  • Doskonalenie zasobów infrastruktury i środowiska pracy
  • Zwiększenie świadomości jakościowej pracowników poprzez szkolenia i ocenę ich efektywności
  • Stałe monitorowanie jakości wyrobów w oparciu o wymagania przepisów prawa
  • Wdrożenie zasad zrównoważonego rozwoju (ESG)

Zobowiązujemy pracowników zakładu do dołożenia wszelkich starań, aby urzeczywistnić Politykę jakości i bezpieczeństwa żywności, aby osiągnąć wytyczone cele.