POLITYKA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI |
Data wydania: | 19.07.2024 r. |
Wersja: | 6 |
Misją działania firmy „Wielkopolski Indyk” Sp. z o.o. jest ubój i rozbiór drobiu rzeźnego oraz dostarczanie mięsa drobiowego, zgodnie z wymaganiami klienta i przepisów prawnych oraz z zasadami zrównoważonego rozwoju (ESG). Wszystkie produkty sprzedajemy o wysokiej jakości przy zachowaniu konkurencyjnej ceny w celu spełnienia wymagań i oczekiwań klientów.
Funkcjonowanie zakładu w oparciu o ciągle doskonalony systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami standardu IFS ma na celu wzrost zaufania klientów.
Mając na uwadze, iż istnienie naszej firmy zależy od satysfakcji naszych Klientów, wyznaczamy sobie cel strategiczny naszej organizacji: zobowiązanie do produkcji świeżego mięsa i wyrobów mięsnych bezpiecznych dla zdrowia konsumenta, o stabilnej i powtarzalnej jakości, autentycznych i legalnych.
Bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych wyrobów zapewniamy przestrzegając zasad Kultury Bezpieczeństwa Żywności, Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz poprzez systematyczne analizowanie zagrożeń zdrowotnych i monitorowanie Krytycznych Punków Kontroli od przyjęcia żywca do dostarczenia wyrobu do klienta. Skuteczność systemu HACCP podlega okresowej weryfikacji i walidacji.
Politykę jakości i bezpieczeństwa żywności zamierzamy realizować także poprzez wytyczenie celów rozwojowych dla organizacji:
- Postępowanie w biznesie w oparciu o etyczne zasady określone w Polityce etycznej zakładu
- Doskonalenie zasobów infrastruktury i środowiska pracy
- Zwiększenie świadomości jakościowej pracowników poprzez szkolenia i ocenę ich efektywności
- Stałe monitorowanie jakości wyrobów w oparciu o wymagania przepisów prawa
- Wdrożenie zasad zrównoważonego rozwoju (ESG)
Zobowiązujemy pracowników zakładu do dołożenia wszelkich starań, aby urzeczywistnić Politykę jakości i bezpieczeństwa żywności, aby osiągnąć wytyczone cele.